آیا خرج کردن پول شما را خوشحال میکند؟

پول تنها چیزی است که در دنیا هر کسی را به دنبال خود میکشاند. برای پول انواع ضرب المثل و موارد مختلفی گفته شده است که بسیاری را شنیدهاید. “پول علف خرس نیست، یارو پولش از پارو بالا میرود، با پول نمیتوان خوشبختی را خرید، با پول نمیتوان عشق را خرید” خلاصه این جملات زیاد هستند و همانطورکه روز به روز به آنها اضافه میشود جنبههای خوب و بد پول را نشان میدهد. بنابراین در این مطلب میخواهیم بگوییم آیا خرج کردن پول شما را خوشحال میکند؟ اصلا نقش پول در زندگی چست؟
پول زیاد و خوشحالی بیشتر
به طور کلی، جدا از اینکه چگونه پولدار شویم؟ و چه راهکارهایی برای ایجاد ثروت وجود دارد، یک حقیقت به این عقیده وجود داشته که پول و خوشبختی به هم پیوند خوردهاند و هر کسی بگوید پول باعث خوشبختی نمیشود مطمئنا در اشتباه است. به نوعی این فرد یا نمیتواند از پول داشته خود استفاده کند و یا اصلا پول ندارد و فقط خود را امیدوار میکند. کسی که ثروتمند است شادی و خوشحالی بیشتری را در مقابل با کسی که فقیر است داشته و تجربه میکند. پس با داشتن پول زیاد آیا خرج کردن پول شما را خوشحال میکند؟ با توجه به دنیای امروز و انواع جملات و ضربالمثلهای گفته شده تا به حال باید بگوییم، بله پول بیشتر مساوی است با خوشحالی بیشتر. ولی! چنانچه شما اهل فکر باشید و با بالا و پایین کردن موارد به منطق آنها بپردازید به نوعی شادی همراه با پول را تا حدی زیر سوال خواهید برد.
در واقع، تحقیقات نشان میدهد که هرچه افراد مادی گراتر باشند، نه تنها خوشحال نبوده بلکه افسرده نیز خواهند بود. آنها اعتماد به نفس پایینتری دارند. روابط ضعیفتری داشته و تمایل کمتری برای شرکت در فعالیتهای اجتماعی دارند.

گاهی اوقات خرج کردن پول شما را خوشحال تر میکند
با این حال تحقیقات نشان میدهد که خرج کردن پول میتواند منجر به شادی شود. اما تنها در صورتی که با خرد و عقل این کار انجام شود. یعنی انواع مختلفی از هزینهها وجود دارد که باعث میشود احساس بهتری داشته باشید.
به عنوان مثال، چندین مطالعه نشان دادهاند که هزینه کردن پول برای کسب تجربه (در مقابل محصولات) میتواند منجر به خوشحالی شود. اگر شما علاقه بیشتری را به مادیات داشته و به نوعی پول خود را بیشتر برای جمع کردن کلکسیونی از وسایل آشپزخانه خرج میکنید شادی را به همراه نخواهد داشت. اما، همان مقدار پول را اگر برای سفری جالب یا تماشای تئاتر خرج کنید شادی را خریداری کردهاید.
تحقیقات دیگر همچنین نشان داده است که مردم پس از هزینه کردن پول برای افراد دیگر احساس خوشبختی میکنند این مورد از رازهای افراد خوشحال است که به شما نمیگویند. بنابراین به دنبال فرصتی باشید تا کمی هزینه را برای افراد دیگر خرج کنید. این موارد میتوانند کمک به افراد نیازمند و بچههای یتیم باشند، کمک به خیریه، حساب کردن کرایه تاکسی کسی که پول ندارد و ….
همه اینها تنها به یک معنی است که “با عاقلانه خرج کردن پول میتوانید خوشبختی و شادی را به همراه داشته باشید”
با روشی که دارید پول را خرج کنید
البته روانشناسان اجتماعی مدتها قبل فهمیدهاند که هیچ نظریهای با اندازه یکسانی برای همه افراد وجود ندارد و نمیتوان تنها به خاطر شباهتی که در تفکر و تعامل با دنیای اطراف دارند رفتارشان را انکار کرد. مخصوصا زمانی که از شادی بحث میشود. ما گفتیم که افراد اگر برای تجربه پول خرج کنند در مقابل با خرج برای مادیات خوشحالتر هستند. ولی، این در صورتی است که با میل و تمایل خود این کار را انجام دهند. علاوه بر اینها اگر شما برای دیگران پول خرج میکنید تا مشکلاتشان را برآورده کنید زمانی شادیآور است که با میل و تمایل خودتان باشد و از دسته ارزشهای اخلاقی شما باشد.
به عبارت دیگر، صرف هزینه به روشی که متناسب با شخصیت و ارزشهای شما باشد همان چیزی است که شما را خوشحالتر میکند.

شخصیت با شادی و پول چه رابطهای دارد؟
همه موارد بیان شده ما را به مطالعه اخیر منتهی میکند که بر روی الگوهای خرید مردم پرداخته است تا ببیند آیا با شخصیتهای آنها مطابقت دارد یا نه. ایده اصلی این بود که مردم برای مواردی که با شخصیت هایشان مطابقت داشته باشد، پول خرج میکنند و اگر هزینههای آنها همگام با شخصیتها یشان باشد افراد خوشحالتر خواهند بود.
آنها در اولین مطالعه خود توانستند با کمک یک بانک، خریدهای واقعی مردم را شناسایی کنند. آنها با اعضای زیادی از یک بانک خاص تماس گرفتند و اجازه گرفتند تا خریدهای اخیرشان را بررسی کنند و همچنین از آنها خواستند که نظرسنجی کوتاهی در مورد شخصیت داشته باشند و بگویند که چقدر از زندگی خود راضی بودند.
سیستم بانکی به طور خودکار خریدهای مردم را طبقه بندی کرد و محققان برای هر دسته شخصیتی را اختصاص دادند. عجیب به نظر میرسد! اما، روانشناسان مصرف کننده مدتها است که درباره “شخصیتهای محصول” صحبت میکنند. به عنوان مثال، در این مطالعه به دستهای از افراد که بیشتر پول خود را برای رستوران و خوشگذاری خرج کرده بودند شخصیت “برونگرا” دادند، به دستهای از افراد که پول خود را به خرید کامپیوتر و ابزارهای حوزه فناوری اختصاص داده بودند شخصیت ” وظیفه شناس” و به افرادی که پولشان را در راه خیریه خرج کرده بودند شخصیت “سازگار” دادند.
محققان در بین ۶۲۵ نفر و ۷۶٫۸۶۳ تراکنش، عادات خرج کردن افراد با تیپهای مختلف شخصیتی را تحلیل کردند. به طور کلی، آنها دریافتند که مردم تمایل دارند پول خود را به روشی که با شخصیت آنها مطابقت دارد خرج کنند، یعنی همان عادات افراد موفق که در طول روز برای خود دارند. اما مطمئنا این سازگاری هیچ وقت ۱۰۰٪ بین شخصیت و عادات خرج کردن نیست. با این حال، هنگامی که اعداد را به صورت دقیق بررسی کنیم میفهمید که هر چه سازگاری شخصیت فرد با خارج او بیشتر باشد شادی بیشتری دارد.
پول خود را خرج کنید
به طور کلی، علم خوشبختی وقتی به رابطه پول و رفاه میپردازد، تصویر متفاوتی را ترسیم میکند. داشتن پول بهتر از نداشتن آن است، اما داشتن پول بیشتر لزوما بهتر نیست. همچنین، هزینه کردن پول برای سایر افراد بهتر از این است که تنها برای خودتان خرج کنید. اما اگر به سایر افراد اهمیت ندهید و بدون تفکر کمک کنید باز هم فایدهای ندارد. هزینه کردن برای خودتان هم زمانی خوب است که آن را به روشی صحیح خرج کنید.
اگر به تحقیقاتی که توسط بانک انجام شد توجه کرده باشید ممکن است برایتان سوالاتی پیش آمده باشد. مسئله اصلی این است که کاملا در بین دادهها همبستگی وجود دارد. این بدان معنی است که دادهها فقط میتوانند به شما بگویند که الگو هزینههای سازگار با شخصیت با میزان رفاه در ارتباط هستند، اما آنها نمیتوانند به شما بگویند که چه عواملی باعث این مورد شده است.
شاید افراد شادتر خود را بهتر بشناسند، بنابراین در مورد هزینههای خود را به صورت هوشمندانهتر عمل میکنند. اگر اینگونه باشد، باز نمیتوان دلایل شادی این افراد را توضیح داد. محققان برای این موضوع تحقیق دومی را انجام دادند و به افراد گفتند تا از راههای مختلفی پول خود را خرج کنند تا ببینند آیا این بر رفاه آنها تاثیر گذاشته است. با انجام تحقیقات از درونگرایان و برونگرایان خواستند تا پولشان را برای خرید کتاب یا نوشیدنی صرف کنند. افراد درون گرا با خرید کتاب نسبت به نوشیدنی شادتر بودند. همین بسیار روشن سازگاری الگوی خرید با شخصیت را توضیح داد. برون گرایان به یک اندازه با خرید کتاب و نوشیدنی شاد شدند و این با تئوری ذکر شده سازگار نبود. پس نتیجه این بود که برونگرایان به صورت کلی شادتر هستند و این به کار انجام شده بستگی ندارد. ولی باز با تئوری مورد نظر سازگار نیست.

مسئله دیگر این است که همه موارد مربوط به پول افراد وابسته است. به عبارت دیگر، نتایج فقط میتواند به این معنا باشد که افرادی با بودجه هزینه کردن پول خود جهت وسایل مورد علاقه (یعنی چیزهایی که دوست دارند) شادتر هستند. در عوض، افرادی که پول کافی برای خرید وسایل مورد علاقه ندارند در مقابل با دسته اول از شادی برخوردار نیستند.
شایان ذکر است که پژوهشگران کل درآمد افراد را بررسی و کنترل کردند و با توجه به درامد سالانه در یک بازه ثابت قرار داشت. اما باز هم آنها میزان درآمد افراد را به عنوان توضیح دهنده جایگزین برای یافتههایشان مطرح میکنند.
هر چیزی ممکن است ، به نظر میرسد مهمترین نتیجه تحقیق این است که ما باید زندگی خود را به گونه ای انجام دهیم که مطابق با شخصیتمان باشد. وقتی صحبت از پول میشود، معقول است که آن را به شکلی که برای ما منطقی است خرج کنیم. به روشی که با ارزشها ، صفات و تمایلات ما مطابقت داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید