بهره وری چیست؟ تاریخچه و اهمیت و عوامل موثر بر افزایش بهره وری در کسب و کار
بهره وری چیست و اهمیت آن در افزایش رونق کسب و کار به چه اندازه است. در این مقاله به این موضوع اغلب نادیده گرفته شده ولی مهم می پردازیم. با تدبیر فردا همراه باشید 🙂
بهره وری چیست؟
در ابتدا به تعریف بهره وری می پردازیم. در ادبیات رشته مدیریت، اثر بخشی را انجام کار های درست و کارایی را انجام درست کار ها تعریف کرده اند. مفهوم کاراریی در برگیرنده مفهوم اثر بخشی است.
کارایی به معنای کمترین کمترین زمان یا انرژی مصرفی برای بیشترین کاری که انجام شده است می باشد. افزایش کارایی موجوب ارتقای بهره وری و رسیدن به اهداف شرکت و کسب و کار می شود.
به عنوان مثال ار کسب و کاری به تواند در مقایسه با دیگر کسب و کار ها با صرف هزینه های کمتری و همین طور منابع کمتری به اهداف مشخص شده خود برسد در این صورت می گوییم کارایی این کسب و کار بیشتر بوده است.
در کل کارایی یک کسب و کار را می توان از میزان رضایت مشتری یا میزان دست یابی به اهداف مورد نظر فهمید.
و بهره وری را می توان این گونه تعریف کرد:
استفاده حداکثری از منابعی که در اختیار داریم و همین طور کارمندان که باروش های سنجیده شده و منطقی بتوان کاری کرد که منجر به کاهش هزینه ها و افزایش مشتری و کارمندان و شرکای کسب و کار شود
تاریخچه بهره وری
بهره وری برای نخستین بار توسط فردی به نام کوئیزنی در سال ۱۷۶۶ میلادی مورد استفاده قرار گرفت. بیش از یک قرن بعد حدود سال ۱۸۸۳ میلادی فردی به لیتِر بهره وری را قدرت و توانایی تولید کردن تعیرف کرد.
و در سال ۱۹۰۰ شخصی به نام ارلی بهره وری را بازدهی و ارتباط بین منابع به کار در تولید و بازدهی معرفی کرد.
بهره وری در بسیاری از کشور های صنعتی این گونه تعریف می شود که به حداکثر رساندن استفاده از منابع در اختیار و نیروی انسانی موجود و همچنین کاهش هزینه های تولید محصولات و یا ارائه خدمات و همین طور تلاش برای ارائه دست مزد های بیشتر به کارمندان است.
اهمیت بهره وری
همان طور که در پیش گفته شد از اهداف اصلی می توان به حداکثری استفاده از منابع و نیروی انسانی و به حداقل رساندن هزینه ها اشاره کرد. و در این بین است که اهمکیت کنترل روش های بهینه سازی بیش از پیش دیده می شود.
در نتیجه دانستن و به کار گیری روش های بهینه سازی کسب و کار می تواند به شدت در افزایش سود دهی موثر باشد و حائز اهمیت است.
البته فراگیری چنین روش هایی به تنهایی دانش محسوب می شود و خیلی بهتر است که در این زمینه از مشاور های خبره و با تجربه کمک و راهنمایی بگیرید.
بهره وری، نسب میان مقدار کالا و خدمات تولید شده و میزان منابعی که برای تولید آن ها مورد استفاده قرار گرفته است را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می دهد.برخی از صاحب نظران برای بهره وری دو مفهوم کارایی و اثر بخشی را تعریف کرده اند و زیر مجموعه بهره وری می دانند.
اثر بخشی در کل به معنی رسیدن به اهداف کسب و کار است و کارای معنای بسیار نزدیکی به معنای عبارت بهره وری دارد. پس در کل می توان این گونه تعریف کرد که درست انجام دادن کار ها حاوی دو مفهوم عبارت های اثر بخشی و کارایی است.
اثر بخشی و کارایی
بر این اساس، بین اثر بخشی و کارایی یک فعالیت، چهار حالت زیر را می توان در نظر گرفت. یک کسب و کار:
- هم کارایی دارد و هم اثر بخشی دارد.
- کارایی دارد ولی اثر بخشی ندارد.
- کارایی ندارد ولی اثر بخشی دارد.
- نه کارایی دارد و نه اثر بخشی دارد.
در این جا بد ترین حالت ممکن گزینه دو است! یعنی با وجود این که کارایی کسب و کار زیاد است از اثر بخشی کمی برخوردار می باشد. به طور دقیق تر این گونه می توان بیان کرد که چون کارایی زیاد است با سرعت بالایی منابع را مصرف می کنیم و چون اثر بخشی کم است در نتیجه سرعت بالایی مصرف منابع در جهت رسیدن به اهداف کسب و کار نیست.
عملا در حال اتلاف منابع آن هم با سرعت زیادی هستیم و همز مان کسب و کار از تولید بهینه کالا و خدمات دور می کنیم.
در این جا باید این جمله را ذکر کرده که:
اساس بهره وری کار کردن با آگاهی و دانش بیشتر است و نه سخت و با سرعت کار کردن
از طرفی باید بدانیم که بهره وری، هم معنا و مترادف با سود نیست. زیرا سود را می توان از افزایش بهای محصول و خدمات، هر چند با کاهش بهره وری بدست آورد.
عوامل افزایش بهره وری
در این جا باید دو متغیر درون داد و برون داد را در نظر بگیریم که درون داد به روابط بین منابع و افراد درون کسب و کار گفته می شود و برون داد به محصولات و خدمات تا فروش و ارائه به مشتریان اطلاق می شود. عوامل متعدد می تواند ناشی از پنج رابطه زیر باشد:
- برون داد و دورن داد افزایش یافته باشد، اما افزایش درون داد به نسبت کمتر از افزایش برون داد باشد.
- برون داد افزایش یابد اما درون داد به همان میزان قبلی باشد.
- برون داد با وجود کاهش درون داد افزایش یابد.
- برون داد به همان میزان قبلی باشد اما درون داد کاهش یابد.
- برون داد کاهش یابد اما درون به نسبت بسیار بیشتری کاهش یابد.
موارد ذکر شده بدین شرح است که اگر به عنوان مثال برون داد یعنی کیفیت و میزان روابط بین تولید کالاو ارائه خدمات با مشتریان ارتقای کیفیت داشته باشد افزایش داشته باشد ممکن است در طرف دیگر با کاهش درون داد یعنی با کاهش کیفیت روابط و عملکرد های بین کارکنان و شرکای کسب و کار مواجه باشیم و صرفا تولید بیشتر و فروش بیشتر نشان دهنده سالم بودن کسب و کار و بهره وری خوب نیست.
منابع مورد استقاده:
با تلخیص و اقتباس از کتاب مدیریت کسب وکار و بهره وری، تالیف حسن مرادی، ۱۳۹۴
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.