مواردی که برای تقویت مهارت گوش دادن لازم است

در دنیای پیشرفته، پر سرعت و پر فشار، دنیای ارتباطات از هر چیز دیگری مهمتر است، اما به نظر میرسد زمان کمتری را صرف گوش دادن به یکدیگر میکنیم. گوش دادن واقعی به یک هدیه نادر تبدیل شده است. هدیه زمان. این هدیه میتواند به روابط، حل مشکلات، درک کردن ، حل و فصل اختلافات و بهبود دقت کمک کند. در کار، گوش دادن موثر به معنای خطای کمتر و اتلاف وقت کمتر است. در خانه، به رشد بچههای با اعتماد به نفس بالا که می توانند مشکلات خود را حل کنند، کمک میکند. گوش دادن همچنین باعث ایجاد دوستی و مشاغل میشود. موجب پس انداز پول و ازدواج میشود. بنابراین در اینجا مواردی که برای تقویت مهارت گوش دادن لازم است را ارائه دادهایم تا به پیشرفت شما کمک کند.
گوش دادن را به صورت موثر یاد بگیریم
همانطور که گفتیم گوش دادن یکی از مهمترین مواردی است که در هر نقطه از زندگی و محل کار میتواند لازم باشد و با پیشرفت شما رابطه مستقیمی داشته باشد. ولی همه ما فکر میکنیم که سراپا گوش هستیم و به همین دلیل اصلا به یادگیری این مهارت به صورت موثر نیافتادهایم. همانطور که در مطالب قبلی خدمت شما ارتقا دادن مهارت گفتاری و فن بیان را توضیح دادیم باید به فکر آموختن خوب گوش دادن نیز باشید.
گوش دادن توانایی دریافت دقیق و تفسیر پیامها در فرآیند ارتباطات است. گوش دادن برای همه ارتباطات موثر است. بدون اینکه توانایی گوش دادن به طور موثر داشته باشید، پیامهای ارسالی از طرف اطراف ممکن است به راحتی اشتباه درک شوند. در نتیجه ارتباطات خراب و بی اثر شده و همین باعث ناامیدی و ناراحتی فرستنده پیام خواهد شد.
گوش دادن به حدی اهمیت دارد که بسیاری از کارفرمایان برتر جلسات آموزش مهارت گوش دادن را برای کارمندان خود ارائه میدهند. این تعجب آور نیست که شما در نظر بگیرید، مهارتهای گوش دادن خوب میتواند منجر به رضایت بهتر مشتری، بهرهوری بیشتر با اشتباهات کمتر و افزایش اشتراک اطلاعات شود که به نوبه خود میتواند به کارهای خلاقانهتری منجر شود.
بسیاری از رهبران و کارآفرینان موفق موفقیت خود را مدیون داشتن مهارت خوب گوش دادن هستند. ریچارد برانسون غالبا مهارت گوش دادن خوب را یکی از اصلیترین عوامل موفقیت شرکت هواپیمایی ویرجین آتلانتیک بیان میکند. پس چون گوش دادن از مهارتهای انسانی مهم و زیر بنای تمامی روابط انسانی مثبت است باید همگی به صورت موثر آن را یاد بگیریم و در خود تقویت کنیم.
مطالعات نشان دادهاند، اگرچه صحبت کردن باعث افزایش فشار خون میشود، گوش دادن دقیق میتواند آن را فروکش کند.

گوش دادن با شنیدن یکی نیست
شنوایی روندی جسمی است و به صداهایی گفته میشود که به گوش شما میرسد. اگر فرد مشکل شنوایی نداشته باشد به صورت خودکار این روند اتفاق خواهد افتاد. اما، گوش دادن چیزی بیش از این موارد را میطلبد. گوش دادن نیاز به تمرکز عمیق و استفاده از سایر حواس دارد، هم ذهنی و هم جسمی.
برای گوش دان تنها دل دادن به ماجرای تعریف شده لازم نیست و باید به نحوه بیان، نحوه استفاده از زبان، لحن و حرکات بدن گوینده دقت داشته باشید. به عبارت دیگر، این بدان معنی است که از پیامهای کلامی و غیر کلامی آگاهی و درک داشته باشید. پس تنها نباید به شنیدن قانع باشیم و برای گوش دادن باید به مواردی وسیعتر توجه داشت. به صورت کلی مهارت خوب گوش دادن به این بستگی دارد که چه میزان از حرفهای طرف را شنیده و از مفهومش آگاه هستید.
دکتر راشل نائومی رمن در این باره میگوید: “اساسیترین و قدرتمندترین راه برای برقراری ارتباط با شخص دیگر گوش دادن است. فقط گوش دهید. شاید مهمترین چیزی که ما همیشه به یکدیگر میدهیم توجه ما باشد.”
با توجه به موارد بالا میدانیم که اهمیت گوش دادن بسیار بیشتر از چیزی است که میدانیم. پس بیایید موارد زیر را با هم بررسی کنیم تا بتوانیم این مورد موثر را در خود تقویت کنیم.
۱٫ منتظر باشیم تا طرف مقابل صحبتش تمام شود
در حین صحبت کردن طرف مقابل جدا از اینکه شخصیت خود را نشان دهیم بهتر است زبان به دهن بگیریم و در این زمان خوب گوش دهیم. وسط حرف طرف مقابل نپریم، بگذاریم طرف خود جملات را کامل کند و به جایش حرف نزنیم. پس خوب گوش دهید. زمانی که صحبت طرف مقابل تمام شد و لازم دانستید میتوانید در مورد صحبتهای گفته شده حرف بزنید.
۲٫ برای گوش دادن آماده باشید
آرام و ریلکس باشید و با تمرکز کافی توجه خود را به طرفی که با شما صحبت میکند بدهید. ذهن انسان ممکن است به صورت ناخودآگاه به سمت افکار دیگر پرت شود. پس هر مورد اضافی را از ذهن پاک کنید. این موارد میتوانند:” چند ساعت دیگه کجا برم؟، با ماشین برم خونه یا پیاده، آیا امروز بارون میاد؟” و بسیاری دیگر باشد. پس، تمامی تلاش خود را برای تمرکز روی صحبت گوینده بگذارید و با خوب گوش دادن هر فکر دیگری را از ذهن پاک کتید.

۳٫ هر مشکل و تعصب شخصی را کنار بگذارید
در حین گوش دادن به صحبتهای کسی بی طرف باشید. با توجه به اینکه هر فردی طرز بیان خاص خود را دارد، اگر گوینده شما دارای رفتار و عاداتی خاص است اجازه ندهید حواس شما را پرت کند. ممکن است طرف مقابل شما خجالتی و حتی دستپاچه شود، دارای لهجه محلی باشد و یا نه نتواند به خوبی برقراری ارتباط با زبان بدن را داشته باشد و بسیاری دیگر از این موارد. به صورت کلی شما تنها باید فقط به مواردی که گفته میشود توجه کنید تا هر آنچه را بیان میشود درک کنید.
۴٫ فقط کلمات را گوش ندهید و طرز فکر را نیز در نظر داشته باشید
اطلاعات را به صورت پراکنده و پخش شده برداشت نکنید و از حرفهای طرف مقابل تصویر کلی داشته باشید. این مورد از مهمترینهای گوش دادن است که باید در نظر بگیرید. یعنی شما باید این توانایی را داشته باشید تا تکههای اطلاعات را به هم ارتباط دهید و طرز فکر گوینده را دریابید. پس، این مورد تنها با توجه کافی، جلوگیری از حواسپرتی و تمرکز قابل دستیابی است.
۵٫ حواس گوینده را پرت نکنید
در حین گوش دادن چیز اضافی لازم نیست و فقط باید به موارد گفته شده توجه داشته باشید. اینکه شما به بازی با خودکار خود بپردازید، ناخنهای خود را بجویید و از این جور کارهای اضافی انجام دهید، علاوه بر مشکل در برقراری ارتباط باعث حواس پرتی طرف مقابل خواهد شد و به او میفهمانید که صحبتهایش به نوعی خسته کننده است.
۶٫ گوینده صحبت را راحت بگذارید
مواردی چون نیاز و علایق طرف مقابل را در نظر داشته و با کنترل رفتارتان احساس راحتی به گوینده دهید. برای اینکار با توجه به محیط، گوینده و صحبتی که دارید میتوانید از حرکات بدن، کلمات و یا هر چیزی استفاده کنید تا فرد به ادامه دادن ترغیب شود. همچنین بهتر است از ارتباط چشمی استفاده کنید تا فرد به ادامه دادن علاقه داشته باشد.

۷٫ انتظار نشانههای غیر کلامی داشته باشید
علاوه بر گوش دادن با چشم خود دقتی روی حرکات بدن و اشارات داشته باشید. برای درک بهتر و خوب گوش دادن تنها نباید به گوش اکتفا کنید، بهتر است از چشمهایتان نیز کمک بگیرید. زیرا فرد ممکن است برای قدرت بیشتر با زبان بدن برخی جملات را کامل کند و شما باید آن را بفهمید.
۸٫ صبور باشید
ممکن است گوینده در زمانی مکث داشته باشد و این مکث کمی هم طولانی باشد. بهتر است فراموش نکنید که مکث کردن به معنی تمام شدن صحبت گوینده نیست. در این موارد باید صبور باشید تا طرف مقابل زمانبندی خود را انجام دهد. زیرا به نتیجه رسیدن برخی از افراد برای عنوانبندی مطالبشان میتواند طول بکشد. پس، هر زمان گوینده مقابل شما مکث کرد سعی نکنید خودتان جمله او را کامل کنید و اجازه صحبت را از او نگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید